Havlu
Hijyen konusunun en gerekli parçalarından birini oluşturan havlu, ev tekstili denildiğinde akla gelen ürünlerin de başında yer alıyor. Esnek dokusuyla ön plana çıkan havlular, banyo ve mutfaklarınızda olmazsa olmaz ürünlerden biri olarak karşınıza çıkıyor. Havlu, herhangi bir yeri kurutmak veya silmek için kullanılan, emici bir kumaş parçası olarak bilinmektedir. Yüzeyinde bulunan lifler sayesinde, nemli yüzeylerdeki nemi doğrudan temas ile çekmeye yarıyor. Evlerde, elleri kurutmak için lavabonun yanına yerleştirilen rengarenk el havluları, banyo veya duştan sonra saçları ve vücudu kurutmak için kullanılan şık banyo havlu seti ve mutfağınıza ahenk katan renkli mutfak havluları da dahil olmak üzere farklı farklı havlular kullanılıyor. Sık olarak kullanılan ev tekstili havluları; pamuk, suni ipek, bambu gibi elementler kullanılarak üretiliyor.
Havlular, pamuk gibi sıvıyı çeken maddelerden yapılmış çok sayıda küçük tüylü liften oluşuyor. Bu minik lifler, oldukça geniş yüzey alanları sayesinde, havluların çok miktardaki sıvıyı tutabilmesine imkan sağlıyor. Havlunun çalışma şekli, su moleküllerinin ileri ve geri çekme kuvvetine bağlı. Sıvılar, yapıları itibariyle yüksek yoğunluklu alanlardan daha az yoğunluklu alanlara geçme eğiliminde oluyor. Islak bir yüzey, yüksek bir sıvı konsantrasyonuna sahip sayılıyor. Bu yüzeyde bulunan sıvı, kurulama süresi sırasında bir havluya aktarıldığında; havlu kumaşının geniş yüzey alanı, sıvı moleküllerinin çok daha büyük bir yüzey alanına yayılmasına olanak sağlıyor. Bu sebeple yüzeydeki sıvı molekülü yoğunluğu da düşmüş oluyor. Böylece, suyun cildinizdeki daha yüksek konsantrasyondan havludaki daha düşük yoğunluğa geçmesi sağlanarak kurulanma sağlanıyor.
Mutfak ve banyoların önemli bir gereci olan havlu, 1500 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Havlu, Türk kültürünün değerli parçalarından biri olan hamam geleneği ile ortaya çıkmış bir ürün olarak biliniyor. Hatta dünyadaki ilk havlunun 15. yüzyılda Bursa ilimizde üretildiği kabul biliniyor. Anadolu'da geniş bir coğrafyada sürdürülen hamam geleneği beraberinde havlu kullanımının da genilşlediği düşünülüyor. Günümüzde havlu üretimi denildiğinde Bursa ve Denizli illeri akıllara geliyor. Başta bu iki il olmak üzere Türkiye'de üretilen ve dışarıya ihraç edilen ürünler dikkat çekiyor. Bu da Türk havlusunun dünyaya tanıtılmasının yanı sıra, ülke ekonomisine de önemli oranda katkıda bulunuyor. Türk havlusu ve Türk hamamı ele alındığında peştamalı da hatırlamak gerekiyor. Hamamlarda kullanılmanın yanı sıra giyimde de kullanılabiliyor. Hamam geleneği ile gelişen havluculuğun, dokuma ve işleme sanatı ile birleşince havlulara çeşitli desenlerin işlenmeye başlanmasına neden olduğu ve bugün yaygın olarak kullanılan desen ve işlemelerin de bu sayede ortaya çıktığı düşünülüyor. Hemen her evde bulunan işleme havlu modelleri ve havlu takımları dışında da işlemeli ve oyalı havlu üreten endüstriyel havlu markaları da bulunuyor.
Havlu Çeşitleri
Banyolarımızın vazgeçilmezi olan havlu çeşitleri, her gün bir çok kez kullanılıyor. Ancak çok kez kullanılan ürünlerden olan havlunun nasıl meydana geldiği, çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Havlu modellerinizi oluşturmadan önce havlunun tarlalardan banyolara olan yolculuğunu bilmek isteyebilirsiniz.
Havlu yapımının ilk aşaması, ham maddeden iplik üretimi aşaması oluşturuyor. Pamuk, yüksek su emme ve yumuşaklık özelliklerinin yanı sıra, sağlamlık gibi niteliklere sahip olması ile de havlu yapımında sıklıkla tercih edilen bir ham madde olarak ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, keten de sağlam yapısı nedeniyle havlu üretiminde kullanılıyor. Pamuğun uzun ömürlülüğü ve renk ışıldamasını artırmak amacıyla polyester de pamukla harmanlanarak havlu üretiminde kullanılabiliyor. Havlu kelimesi, kadife gibi kumaşların üzerinde bulunan ince tüyleri ifade eden "hav" sözcüğünden geliyor. Havlu modellerinin sıvı tutma özelliğini bu hav olarak adlandırılan nesneler sağlıyor. Hav ipliklerinin yapımında kullanılan liflerin, uzun ve yumuşak olması gerekiyor. Çünkü havlunun sağlamlığından genel dokusuna kadar ortaya çıkan nihai sonucu, bu hav iplerinin kalitesi belirliyor.
Havlu modellerinin yapımında ilk olarak, dokumaya en uygun pamuklar seçiliyor. Bu pamuklar, fabrikalarda işlenerek havlu yapımında kullanılacak ipliklere dönüştürülüyor. Elde edilen iplikler; sarım, çözgü, boyutlama, çekme ve atkı dokuma gibi bir dizi işlemden geçiriliyor. Sonrasında üretim süreci, atkı dokuması ile elde edilen kumaşların boyanması ile devam ediyor. Boyama işleminden sonra ise elde edilen ürünler imalat sürecinden geçiyor ve böylece kullanıma hazır hale getiriliyor. Havlu yapımında kullanılan iplikler, nadiren dokuma öncesi boyanıyor. Bu yöntemle üretilen havlulara, ipliği dokuma öncesi boyanmış havlular deniyor. Ancak, bu, maliyeti arttıran bir faktör olduğu için genellikle tercih edilmiyor. Tüm bu işlemlerin ardından dokuma işleminin yapılması ile havlu üretim süreci sonlandırılıyor. Normal şekilde boyamanın yanı sıra, baskılı veya dokuma öncesi boyanmış iplik boyalı havlular da üretilebiliyor. Dokuma öncesi boyanmış ipliklerle üretilen havlular, daha uzun süreler dayanabilen yapılarıyla bilinmelerine rağmen, yüksek maliyetleri nedeniyle az tercih ediliyor. Havluların yapı tasarımlarına da yine dokuma esnasında karar veriliyor. Jakarlı havlu, püsküllü havlu, bordürlü havlu, güpürlü havlu gibi farklı tasarım seçenekleri sunan havlu çeşitleri, dokuma işlemi esnasında oluşturuluyor ve kullanıcıların beğenisine sunuluyor.
Başta banyo ve mutfak olmak üzere evlerimizde vaz geçilmez havluların çeşitlerinden söz ederken, birden fazla kriter karşınıza çıkıyor. Bunlardan ilki ve fonksiyonel olarak en önemlisini havluların boyutları oluşturuyor. Boyutlara göre sınıflandırılmış havlular, çok sayıda farklı isimle karşınıza çıkabilse de bunların en yaygın olarak kullanılanlarını; yüz havlusu, ayak havlusu, banyo havlusu, el havlusu ve büyük banyo havlu oluşturuyor. Başlıca markalarımız ise şöyledir;
Andywawa, Aziz Bebe, Gaye Bebe ve daha bir çok kaliteli marka yer almaktadır.
En Ucuz Havlu Fiyatları
Özellikle el ve yüz havlusu, havlu çeşitlerinin en minik parçası olarak kabul ediliyor. El ve Yüz havlusu ortalama 30 x 30 cm ölçülerindeki küçük havlu modellerini ifade ediyor. Yüzünüzü yıkamanıza yardımcı olmak için tasarlanmasının yanı sıra, duşta vücudu yıkamak için de kullanılabiliyor. Peki ya ayak havlusu; kimilerince havlu olarak sınıflandırılmamakla birlikte havlu formunda üretiliyor. Banyo paspası yaklaşık 50 x 80 cm ölçülerinde oluyor. Islak ayaklarınızdaki suyu emmeye yardımcı oluyor ve böylece ıslak karoların üzerinde herhangi bir aksilik oluşmasını önlemeye yarıyor. Bir banyo paspası için tercih edilebilecek en iyi malzemenin, emici ve çabuk kuruyan yapısı ile pamuk olduğu kabul ediliyor. Bu havlu modellerini online olarak en ucuz havlu fiyatlarıyla sitemizden sipariş edebilirsiniz. Vazgeçilmez havlu modellerinden olan el havlusu, genellikle 50 x 90 cm boyutlarında bulunuyor. En çok kullanılan el havluları, havlu setlerinin en temel ürünlerinden biri olarak kabul ediliyor. En ucuz havlu fiyatları ile El havluları, ellerinizi yıkadıktan sonra kurutmanız için lavabonun yanında yer alan havlu modeli olarak karşınıza çıkıyor. Bebeklerinde havlu seçimleri anne ve babalar için çok önemlidir. Burdagel.com online alışveriş sitemizde bebekler için özel bebek havluları yer almaktadır. Güvenilir alışveriş ile hemen sipariş verebilirsiniz.