Lohusa sendromu yaşayan kadınlar, bu dönemde birçok hususta dikkatli olarak daha az zararla bu dönemi atlatabilmektedir.
Lohusa dönemi, doğumdan sonraki 40 günlük süreç için kullanılan bir terimdir. Bu süreçte yeni doğmuş anneler, hem fiziksel hem de psikolojik olarak farklı bir sürecin içerisine girerler. Anneler bu süreci oldukça dikkatli ve sağlıklı bir şekilde geçirmelidir. Bu süreçte birçok şeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Anne ve bebeğin birbirine adapte oldukları lohusa süreci, çiftler büyük bir titizlikle geçirmelidir. Bu süreçte hem anne hem de bebek bir toparlanma süreci yaşar. Kadının üreme organı, bu süreçte toparlanarak eski haline döner. Anneler bu dönemde fiziksel rahatsızlık yaşayabilecekleri gibi ruhsal sorunlar da yaşayabilmektedir. Bu yüzden annenin bu süreci mümkün olduğu kadar sağlıklı atlatabilmesi oldukça önemlidir.
Doğumdan sonra her anne aynı psikolojiye sahip olamayabilir ve aynı ruh halini yaşamayabilir. Anne bebeğini kucağına aldıktan sonra üzüntü, korku ve şüphe gibi birçok duyguyu yaşayabilmektedir. Eğer bu duyguları şiddetli olarak yaşıyorsanız, lohusa sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre her 5 kadından biri doğumdan sonra depresyon yaşamaktadır. Diğer bir adıyla lohusa depresyonu olarak adlandırılan bu süreçte aileye büyük bir sorumluluk düşmektedir. Ailenin ve dostların bu dönemde anneye destek olması, ona yardım etmesi, eleştirmek yerine yanında olması büyük bir katkı sağlayacaktır.
Doğumdan sonra yaşanan lohusa sendromunun birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtileri bilmeniz durumunda kendi teşhisinizi çok daha rahat bir şekilde yapabileceksiniz.
- Kendini suçlamak
- Gülünecek durumlarda gülememek ve sürekli ağlama isteğinin gelmesi
- Kendisini tükenmiş hissetmek
- Sürekli sorumluluklarını hatırlamak
- Kendine zarar vermeye kalkışmak ya da düşünmek
- Yakınlarının sevgisini hissetmemek gibi durumların yaşanması durumunda anne lohusa sendromu yaşıyor alabilir.
-
Kendilerine Zaman Ayırmalıdır
Doğumdan sonraki ilk 6 haftalık dönem olarak bilinen lohusa dönemi, annenin birçok açıdan değişim içerisinde olduğu bir dönemdir. Bu dönemi en az hasarla atlatabilmek, içindeki duruma adapte olabilmek için lohusa döneminde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat etmek gerekir. Yapılan araştırmalara göre bu dönemde yanlarında bebekleri varken şarkı söyleyen anneler, diğer annelere göre bu süreci çok daha kolay atlatmaktadır. Anne kendinize zaman ayırmalı, şarkılar söyleyip eğlenmelidir. Şarkı söyleyen kadınlar, diğer kadınlara göre depresyon sendromlarını çok daha kısa sürede atlatabilmektedir. Bu dönemde şarkı söylemeli, eğlenmeli ve kendinize zaman ayırmaktan çekinmemelisiniz. Zorlandığınız yerlerde çevrenizdeki kişilerden de yardım almalısınız. Özellikle eşler, bu süreçte birbirine destek olmalı gerekirse aile büyüklerinden yardım istemelidir.
Lohusa sendromu yaşayan annelerin kendilerine yapacakları en büyük iyilik kuşkusuz kendilerine zaman ayırmalarıdır. Bu dönemde kadınlar tüm işlere tek başlarına yetişmeye çalıştıklarından dolayı kendilerini tükenmiş hissedebilir. Özellikle destek olacak kimse olmadığında çocuğun bakımı, yemek, ev işleri gibi birçok iş birikebilir. Tüm bunların yanında bebeğin herhangi bir sağlık sorununun olması ya da uyumaması anneyi zor durumda bırakır. Anne bu tip durumlarda alternatif yollar aramalı, çevresinden yardım istemekte çekinmemelidir. Bu süreçte kendine ve kişisel bakımına zaman ayırmayı da ihmal etmemelidir.
-
Her Fırsatta Egzersiz Yapın
Lohusa sendromu yaşayan kadınlar kendilerine birçok açıdan zaman ayırmalıdır. Bebekle ilgilenmek, onun bakımını üstlenmek yalnızca annenin sorumluluğunda değildir. Bu yüzden baba da anneye her hususta yardımcı olmalıdır. Bununla birlikte anne bu süreçte bol bol egzersiz yapmalıdır. Egzersiz yapmak, bu dönemde yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Hem ödeminizi atmanıza yardımcı olacak hem de kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Önceden yaptığınız bir spor varsa plates, yoga gibi hafif tempolu egzersizleri de bu dönemde yapabilirsiniz. Çok ağır olmayan, kısa yürüyüşlere de çıkmanız yararlı olacaktır.
Anne eğer herhangi bir operasyon geçirmişse ya da çok ağrısı varsa yapabileceği egzersizler yapmalıdır. Kısa süreli yürüyüşlere çıkmalı bunda da zorlanıyorsa evin içinde egzersiz yapmalıdır. Bebeğiniz kucağınızda bulunurken bile egzersiz yapabilirsiniz. Böylece herhangi bir ağırlık taşımanıza da gerek kalmadan egzersiz yapabileceksiniz. Yürüyüş, ağrılarınızı da daha az hissetmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda yapılan araştırmalar, egzersizin anti depresan etkisi gösterdiğini kanıtlar niteliktedir. Bu yüzden mutlaka bu dönemde yapabileceğiniz egzersizleri yapmalı ve kendinize zaman ayırmanın tadını çıkarmalısınız. Bebeğinizi kısa süreliğine başkalarına emanet etmekten çekinmemelisiniz.
-
Uykunuzu Planlamaya Dikkat Edin
Lohusa sendromu yaşayan kadınların birçoğu uykusuzluk yüzünden sorun yaşamaktadır. Lohusa sendromu yaşayan kadınlara tavsiyeler verilirken öncelikle uyku planlaması yapmaları gerektiği ve kendilerine dinlenmek için zaman ayırmaları gerektiğinden söz edilir. Bu konuda genellikle annelere verilen tavsiye, bebek uyuduğunda uyumaları gerektiğidir. Fakat anne bunlar dışında da uyumalı ve fırsatları değerlendirmelidir. Bebekler genellikle bölük bölük uyuduklarından dolayı her seferinde uyanan anne uykusunu tam anlamıyla alamamış olacaktır. Bu yüzden kendini psikolojik anlamda iyi hissetmeyecektir. Bu süreçte eşlerin birbirine destek olmalı, baba bebekle ilgilenirken annenin dinlenmesi, uyuması gerekmektedir. Kişi ne kadar az uyursa o kadar depresif olacaktır. Bu yüzden anne kendine zaman ayırmakla birlikte mutlaka düzenli bir şekilde uyumaya dikkat etmelidir.
Uykunuza dikkat ettiğinizde birçok şeye çok daha rahat bir şekilde yetişebileceksiniz. Bunun için mutlaka çocuğunuzun uykusunu ilk zamanlarda düzene koymaya dikkat edin. Sürekli uyutmaya çalışmak yerine uyuması gereken zamanlarda uyutun. Böylece hem sizin hem de çocuğunuzun uykusu çok daha düzenli olacaktır.
-
Sağlıklı Beslenin
Lohusa sendromu yaşamak istemeyen annelerin dikkat etmeleri gereken en önemli husus, sağlıklı beslenmeye özen göstermeleridir. Sağlıklı beslenmek bebeğinize ve size çok şey kazandıracaktır. Yalnızca sağlıklı beslenmek elbette işe yaramayacak ama kendinizi iyi hissetmeniz için önemli olacaktır. Lohusa sendromu yaşayan annelerin dikkat etmesi gerekenler arasında sağlıklı beslenmek te gelmektedir. Anne, bu dönemde hem kendi sağlığı için hem de emzirdiği bebeği için mutlaka sağlıklı beslenmelidir. Sırf sütünüz olsun diye kilo yapmanıza neden olacak sağlıksız besinler tüketmemelisiniz. Bu süreçte doktorunuzun tavsiyelerini dinlemeli, protein ve lif ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda sebze ve meyve yemeye de dikkat etmelisiniz. Sağlıklı beslenmek, bu süreci normal bir şekilde atlatmanız için son derece önemlidir. Uzman bir diyetisyenden hem kendi sağlığınız hem de çocuğunuzun sağlığı için diyet listesi talep edebilirsiniz.
-
Sosyal Çevrenizden Kopmayın
Anne olan kadınların yaptıkları en büyük hatalardan biri, bebek sahibi olduktan sonra sosyal çevresi ile bağlarını koparmaktır. Fakat bu süreçte size en çok destek olacak olan sosyal çevrenizdir. Anneler vakitlerinin çoğunu bebeklerine, kalan vakitlerini kendilerine ayırsalar da bu dönemde mutlaka arkadaşlarına, dostlarına ve sosyal çevrelerine zaman ayırmalıdır. Unutmayın bu da kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Yakınınızda olan arkadaşlarınız ile yüz yüze görüşün. Yüz yüze görüşme şansınız yoksa mutlaka telefonla görüşmeye çalışın. Arkadaşlarınızla sohbet etmek size kendinizi iyi hissettirecektir. Değişen duygu durumunuza en iyi gelen şey, kuşkusuz dostlarınıza zaman ayırmaktır. Lohusa sendromunu atlatmanın yollarından biri de kuşkusuz sohbet etmek, derdini anlatmak ve paylaşımda bulunmaktır. Bu dönemde arkadaşlarınızın tavsiyelerinden de yararlanabilirsiniz.