Hamilelikte beslenme, yaşamımızdaki diğer dönemlere göre daha farklı ve önemsenmesi gereken bir konudur. Anne karnındaki bebekler annenin yedikleri ile beslenir. Bebeğin doğmadan önceki dönemde bedensel ve zihinsel gelişimi annenin doğru şekilde beslenmesine bağlıdır. Bu nedenle anne adaylarına hamile beslenme önerileri sunarak ziyaretçilerimize faydalı içerikler sunmayı hedefliyoruz. Bu yazımızda; hamilelikte nasıl beslenmeliyim, çalışan hamileler nasıl beslenmeli? Bu sorularınızı yanıtlamaya çalışacağız.
Yetersiz ve yanlış beslenme durumunda annenin ve bebeğinin sağlığında ciddi problemler oluşabilir. Bu problemler: Yetersiz zekâ gelişimi, bebekte erken doğum riski, yetersiz bebek büyümesi ve ölü doğum riski gibi ciddi sağlık problemiyle karşılaşılabilir. Kısacası anne beslenmesi ya da başka bir deyişle hamilelikte beslenme, hamileliğin en önemli konularından biri. Hamileliğin başladığı günden doğuma kadar anne ne yer ne içerse bebekte onla beslenir.
Hamilelik döneminde hamile diyeti ve hamilelikte beslenme listesi yapılmalı mıdır?
Düzenli bir beslenme için hamilelik döneminde hamile diyeti yapılabilir. Fakat bu diyet bir uzmanın kontrolü kapsamında olmalı. Halk arasında “sen iki canlısın iki kişilik yemelisin” gibi söylemler sakın sizi aldatmasın. Hamile kalınca iştahınız açılabilir. Elbette eskisinden daha fazla yemek yemeniz gerekebilir. Fakat bu oran asla iki kişilik değildir. Ve daha önce yediğiniz abur cuburlardan vücuda pek faydası olmayan kan şekerini gereksiz yere çıkaran yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
Hamilelikte Nasıl Beslenmeliyim?
Hamilelik diyeti ile zayıflamak için yapılan diyetin ayrı şeyler olduğunu bilmek gerekir. Hamilelikte diyet yapmak birçok anne tarafından yanlış anlaşılabilir. Hamilelik diyeti bebeğin ve annenin sağlıklı ve yeterli beslenmesini hedefler. Zayıflamaya yönelik bir hamilelik diyeti bebeği ve anneyi olumsuz etkileyebilir. Hamileler hangi gıdaları tüketmeli? Hadi birlikte bakalım.
Hamilelik süresince bebeğin en büyük ihtiyacı proteindir. Bebek gelişim sürecindeyken organlarının ve kas dokusunun gelişmesi için proteine ihtiyaç duyar. Hamilelik diyetinde bolca protein tüketmek gerekir.
Protein kaynakları nelerdir:
Tavuk, et ve süt ürünleri, fındık, badem, chia tohumu, yumurta, balık, baklagiller gibi besinler bolca protein içermektedir.
Bebeğin kemik gelişimini sağlaması için ise kalsiyuma ihtiyacı vardır.
Kalsiyum içeren yiyecek ve içecekler:
Süt, peynir, yoğurt, yumurta, kalsiyum içeren meyveler (Portakal, Bal Kabağı, İncir), badem ve hindistancevizi sütü, (Bu arada badem ve hindistancevizinde bolca D vitamini bulunmakta) Çia & Susam tohumu da kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır son olarak fındık da kalsiyum bakımından zengindir.
Bunun yanı sıra karbonhidrat ve yağlarıdan da yeterli miktarda tüketilmeli. Özellikle balık tüketimine özen göstermek gerekir. Balık tercihinizi taze ve yağlı balıklardan kullanmaya çalışın. Yediğiniz balıkları sadece kendi yağları ile pişirmeye çalışın. Bu nedenle yağlı kağıt üzerinde marina edeceğiniz fırın da pişmiş bir levrek sizin için en ideal balık yemeği olabilir.
Bebeğin sağlığını ve zekasını kötü etkileyen sigara ve alkol gibi maddelerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Gün içinde kafeinli içecekler ve yiyecekler (kahve, yeşil çay, çikolata, kola, normal çay, enerji içecekleri) fazla tüketilmemelidir. Canınız kahve içmek isterse normal kahveye alternatif olarak üretilen kafein oranı azaltılmış kahveler tercih edilebilir.
Hamilelikte Su Tüketimine Dikkat!
Hamilelikte su tüketimi çok önemli bir husustur. Annenin hamilelik döneminde bebek ihtiyacının yanı sıra fetal büyüme için de sıvıya ihtiyacı olur. Bebeğin içinde bulunduğu kese sıvı ile dolu. Kesedeki sıvı sürekli olarak yenilenmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin vücudunun büyük kısmı sudan oluşmaktadır. Bu sıvının miktarı bebek için hayati önem taşır. Normal bir insanın günde 2-2.5 litre su içmesi gerekirken, hamile bir kadının günde 3- 3,5 litre su içmesi gerekmektedir. Yetersiz su tüketimi bebeğin erken doğmasına neden olabilir. Annelerin su tüketimi konusunda kendilerini zorlaması gerekir.
Su içmekte zorlanıyorsanız evinizin ve iş yerinizin uygun köşelerine kapalı şişelerde su koyabilirsiniz. Su içmeyi sağlayan programlar var. Telefonunuza bu tür programlardan yükleyip size su içmenizi hatırlatmasını isteyebilirsiniz. Hatta saatinizin alarmını bile kurabilirsiniz. Su içmenizi sağlayacak hoşunuza giden büyük boy bardaklar satın alabilirsiniz. Kendinize aromalı sular da yapabilirsiniz. Mesela bir sürahiye nane ve limon dilimi koyarak gün içinde nane ve limon aromalı sular yapıp içebilirsiniz. Eğer nane limon tadından hoşlanmıyorsanız sevdiğiniz meyveleri suyunuza ekleyebilirsiniz. Tarçın kabuğu, zencefil, kabuk vanilya gibi hoş kokulu kuru baharatları da suyunuza ekleyebilirsiniz. Fakat bu konuyu doktorunuza mutlaka danışın. Bazı baharatların fazla tüketilmesi hamilelik için uygun olmayabilir.
Çalışan Hamileler İçin Beslenme İp Uçları
Hamilelik döneminde çalışmak annenin daha zinde olmasını sağlar. Gündelik hayatta daha hareketli olmasını sağlar. Fakat çalışırken evin konforu ve rahatlığı yanınızda olmayabilir. Özellikle de beslenme konusunda çevrenizdeki insanlardan fedakârlık yapmalarını istemekten çekinmeyin. Çalışan hamile beslenmesi nasıl olmalı, daha sağlıklı beslenmek için neler yapabilirim diye soracak olursanız işte size rahatça uygulayabileceğiniz tüyolar.
İşe giderken çantanızda her gün bir ek öğün götürün. İlkokul öğrencilerinin beslenme çantasını düşünün. Teneffüs aralarında yemeleri için çantalara atıştırmalık koyan anneler iyi bilir. Siz de kendinize bir program yapın. Çantanıza her gün farklı içecekler, farklı meyveler ve kuruyemişler koyun. Hatta işyerinde buzdolabınız var ise buzdolabınıza da koyabilirsiniz. Çantanıza neler mi koyabilirsiniz?
Kuru meyveler. Mesela kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut, kuru incir, kuru erik, kurutulmuş muz, ananas vb meyveler… İçecek takviyesi çok önemli iş yerinde bolca sıvı tüketmeye çalışın. Evde yaptığınız doğal ayran, kefir, şalgam suyu, ev yapımı limonata ve evde yapabileceğiniz meyve suları lezzetli çözümler olabilir. Çantanıza yoğurt, meyveli müsli gibi birlikte yiyebileceğiniz ürünler de ekleyebilirsiniz. Taze mevsim meyveleri, havuç, salatalık gibi çiğ yiyeceğiniz sebzeleri de çantanıza ekleyebilirsiniz. Bu ürünleri haftaya dağıtırsanız hem aç kalmaz hem de gayet sağlıklı beslenmiş olursunuz.