Bebekler altıncı aydan sonra anne sütü dışında ek gıdalar almaya başlar. Bu dönem hem anne için hem de bebek için birbirinden farklı deneyimler edinme macerasının başlangıcı sayılabilir. Bebeğini sağlıklı bir şekilde beslemek isteyen anneler Bebek beslenmesinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek ve bu bilgiler doğrultusunda bebeklerini beslemek isterler. Bizde ziyaretçilerimiz için “ Bebek Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?“ adlı blog yazımızı hazırlayarak annelere yol göstermeye çalışacağız.
Bebek beslenmesi bebeklerimizin sağlıklı büyümesi için oldukça önemli bir husus. Bu konuda her şeyin en iyisini yapmak isteriz. Peki bebeklerimizi doğru şekilde beslemek için ne yapmalıyız?
Öncelikle çevremizde bize yol göstermek isteyenlerin iyi niyetli tavsiyelerini uygulamadan önce araştırıp doğru tavsiyeleri uygulamanızda fayda var. Bebek beslenmesinde bebeklerimiz için hayati önem taşıyan önemli noktalar vardır.
Tamamlayıcı beslenmeye 6. Aydan sonra başlamak gerekir. Eğer 6. Aydan önce başlanırsa bebek, anne sütünü yeteri kadar alamaz ve bebekte bazı sağlık sorunları görülebilir.
Bunlar;
- Vücutta alerjik tepkiler
- Vücutta kalsiyum ve demir yetersizliği
- Sindirim sisteminde tembellik
- İshal veya kabızlık gibi bazı rahatsızlıklar olabilir.
Ek gıdaya geç başlamak da sakıncalıdır. Ek gıdaya geç başlanması bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Ek gıdanın geç başlaması bebeğin, çiğneme ve kaşık ile beslenme gibi motor gelişim becerilerini zamanında geliştirememesine neden olur.
Bebek Beslenmesinde Gıdaların Hacmine ve Sertliğine Dikkat Edilmeli
Öncelikle bebeklerin çiğneme ve yutma gibi motor gelişim becerilerini öğrenerek onları beslemek gerekir. Bir bebeğe çiğneyemeyeceği veya yutamayacağı bir gıdayı verirseniz bu çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bu konuda hassas olmak çok önemli.
Bebekler ne zaman çiğnemeye başlar? 6 ve 9 ayları arasında bebekler yiyecekleri tanımaya çalışır. Onlara dokunup ağızlarına götürürler bu süre içinde yavaş yavaş çiğneme ve yutma becerilerini edinirler. Bu süreçte bebeklerinizi yumuşak gıdalarla tanıştırabilirsiniz. Lokmalar bebeklerin yutabilecekleri boyda ve yumuşaklıkta olmalı.
Gelelim bebek beslenmesi hakkında en önemli kurallara:
-
Bebek beslenmesinde laktoz tüketimini en aza indirin
Bebekler bir yaşına gelene kadar laktozu hazmetmekte zorlanır bu nedenle, bebeğinize mutlaka inek sütü ve keçi sütü yerine kendi sütünüzü vermeyi tercih edin. Yoksa yüksek gaz sancısı gibi büyük problemlerle karşılaşabilirsiniz. Ya da süt yerine yoğurdu tercih edebilirsiniz.
-
Alerjik gıdalara ve zehirlenmelere dikkat
Bebek gelişiminde vücut bazı gıdalara sırayla alerjik tepkiler gösterir. Her bebeğin aynı gıdalara alerjisi olmayabilir. Bu konuda yapılacak en önemli şey gıdaları bebeğinize tek tek verip bebeğinizde bir farklılık olup olmadığını gözetlemek olacaktır. Mesela bebeğinizin çileğe alerjisi olup olmadığını bilmiyorsunuz. Ama çilek yedirmek istiyorsunuz, bebeğinize ek besin olarak çok az miktarda çilek verin ve bir iki saat anne sütü dışında herhangi bir gıda vermeyin. Eğer çilek yedikten sonra bebeğinizin ağız ve yüz çevresinde kızarıklıklar oluyorsa ya da boğazda tahriş gibi hapşurma ve öksürük olmuyorsa bebeğinizin çileğe alerjisi yok demektir. Tabi kaka kontrolü de yapmak gerekir. Bu şekilde bebeğinizin gıdalara karşı alerjisinin olup olmadığını deneme yöntemleri ile ya da alerji testi yaptırarak öğrenebilirsiniz.
Bebekler için alerjik yiyecekler nelerdir? Diye soracak olursanız başlıca alerjik yiyecekler şunlardır:
Tropikal meyveler (ananas, avakado, gelir, mango, avokado, guava, kivi, pomelo ve ejder meyvesi. Çilek, domates, karnabahar, pırasa, bamya, patlıcan, bakla.
Özellikle yumurta, fındık, fıstık, balık ve soya içeren besinler 12 aya kadar kullanılmamalıdır.
Bakterilerin neden olduğu botulinus zehirlenmesine karşı 12 aya kadar baldan uzak durulmalı.
-
Her bebeğin farklı olduğunu unutmayın!
Her bebek farklıdır. Bazı bebekler bal kabağını severek yerken bazıları da sevmeyebilir. Bebeğinize besinleri verirken onları zorlamamanız gerekir. Eğer verdiğiniz sebze püresini sevmedilerse bebeğinize özel hazırladığınız püre tarifinde yoğun tat veren sebzelerden birini çıkarıp tarifinizi güncelleyebilirsiniz. Eğer bebeğinize istemediği bir yiyeceği yedirmekte ısrar ederseniz ek gıdaya başlama aşamasında bebeğinizin kötü alışkanlıklar edinmesine neden olabilirsiniz.
-
Bebek beslenmesinde ek besin miktarı ne kadar olmalı?
Altı aydan bir yaşa kadar bebeklerin enerji ihtiyaçlarının yarıdan fazlası anne sütü ile karşılanmalı. Bu orana göre bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Her annenin sütü aynı miktarda ve aynı yoğunlukta değildir. Bu durum bebeklerin günde kaç kalori aldığı konusunda net bir rakam vermeyi imkânsız kılar. Fakat ortalama rakamlara göre bir bebek 6. Aydan sonra anne sütü dışında 200 kalori ek gıda alabilir. 8 ay ve 12 ay arasında ise bu rakam 300 kalori olmaktadır. Bu bilginin yanı sıra bebeklerimizi beslerken miktarı zamanla arttırmamız gerekir.
Aslında beslenme miktarı konusunda birçok ip ucunu bebeğiniz vermektedir. Bebeğinizin iştahı ve kilo değerleri size en doğru yolu gösterecektir.
Bebek beslenmesi hakkında diğer ip uçlarımız ise şöyle;
Ek gıdalar vücut ısısında hazırlanmalıdır.
Ek gıdaları hazırlarken tuz, şeker, baharat ve su eklemeyin. Eğer su ekleyecekseniz bu küçük bir miktar olmalıdır. Bebeğinize keçi ve inek sütü vermek yerine yoğurt verebilirsiniz. Kahvaltılarda peyniri eksik etmeyin. Hızla büyüyen bebeklerin anne sütü dışında protein, kalsiyum ve lif içeren gıdaları alması gerekir. Bebeğinize tatlı bir yiyecek vermek istiyorsanız elma püresi bal kabağı püresi, gibi meyvelerin püre halini yedirebilir ya da suyunu içirebilirsiniz.
Bebeğinizin tüm besinlerden en iyi şekilde faydalanması şart. Vitamin ve mineraller bebek gelişimi için çok önemli bu nedenle bebeğinizin yemeklerini pişirirken az su kullanın yemeğin suyunu dökmemeye özen gösterin. Vitaminler ve mineraller yemek suyuna geçer.
Sebze püreleri, bebeklerin ihtiyacı olan vitamin, mineral, antioksidan ve lif ihtiyacını büyük ölçüde karşılar bu nedenle sebze püresini bebeğinize sevdirmek için gerekirse farklı tarifleri mutlaka deneyin. Eğer bebeğiniz şekerli tatları seviyorsa meyve püresine bol miktarda havuç ekleyebilirsiniz.